Joskus tuote joka tuntuu epäsopivalta onkin juuri se oikea

Tiedätkö sen tunteen, kun olet ostanut laadukkaan ja arvokkaan kosmeettisen tuotteen, joka ensimmäisellä kokeilu kerralla tuntuukin iholla inhottavalta?

Levität tuotteen ja tunnet kutinaa? Tai ihoasi kuumottaa ja kihelmöi? Näet ihollasi punertavia laikkuja? Ihmettelet miten näin käy vaikka et kärsi ihotaudeista tai allergioista?

Ja sitten harmittaa. Yhdistät nämä ikävän tuntuiset asiat uuteen kosmeettiseen tuotteeseen ja teet nopean päätelmän, että tuote ei sovi sinulle. Ja itseasiassa koko tuotesarja ei sovi sinun ihollesi. Olet varma, että ihosi on herkkä. Ajattelet sen johtuvan varmaan tuosta tuoksusta, koska olet usein herkkä tuoksuille. Saatat jopa päästä lopputulokseen siitä, että olet tuotteelle allerginen. Voit olla myös sitä mieltä, että kosmetiikan käyttäminen ylipäätään on hyvä unohtaa kohdallasi. 

Kun ajatuksen kulku on mennyt näin pitkälle, niin siitä voi olla hankala päästä irti. Etkä ole edes yksin ajatuksissasi, koska monet ihmiset ajattelevat samoin. He päätyvät apteekin tuotteiden äärelle ihmettelemään miksi iho on aina tällainen. Parempi siis edelleen vältellä tuota laadukkaaksi nimettyä kosmetiikkaa. Jos jokin ei tunnu hyvältä, niin se on huono.

Vai onko? Mitä, jos ihon fysiologia ja kosmetiikan tehtävät kertoisivat oikean vastauksen? Luottaisitko tähän ajatuksen kulkuun, joka perustuu ihon normaaliin toimintaan ja fysiologiaan?

Kosmetiikkalaki sallii kaikelle kosmetiikalle lieviä sivuvaikutuksia, jotka perustuvat ihon fysiologiaan

Tämä koskee niin markettien, apteekin kuin luonnonkosmetiikan tuotteita. Tuote saa aiheuttaa lievää väliaikaista punoitusta, kihelmöintiä ja kutinaa. Tämä on sallittua, koska nämä ovat ihon luonnollisia fysiologisia reaktioita, kun jotain uutta ärsykettä tulee iholle. Uusi ärsyke voi olla esim.

  • tehokkaasti kosteuttavat ainesosat, jotka hetkessä imeytyvät kuivaan ihoon
  • hoitavien ainesosien tunkeutuminen herkän ihon vahingoittuneeseen happovaippaan 
  • anti-age tuotteen elvyttävät ainesosat stimuloivat ihoa vilkastuttamalla verenkiertoa

Ihomme toimii tällöin juuri oikein! Se antaa viestiä siitä, että jotain uutta on tunkeutunut ihoon. Iho aloittaa suojaus- ja korjaustoimenpiteet. Yleensä iho alkaa tekemään uusia ihosoluja, parantamaan ihoa, lisäämään verenkiertoa. 

Tietysti haluamme lisää uutta ihoa! Ja haluamme, että ihon herkkä pinta paranee! Ja tuo verenkiertohan kuljettaa ihoomme ravintoaineita ja happea! Mahtavaa!

Joskus iho on niin tottunut käyttämään kosmetiikkaa, jossa on vain vähän vaikuttavia aineita, että se ikään kuin säikähtää uudesta tehokkaammasta tuotteesta. Tällöin tulee tunne, että marketin tuote on siten parempi kuin kempparin tai kosmetologin arvokkaat tehotuotteet. Vesimäinen tuote, joka on miedosti ”täytetty” vaikuttavalla aineilla voi tuntua iholla paremmalta. Silloin on parempi siirtyä tehokkaimpiin tuotteisiin pikkuhiljaa, koska teho voi tuntua ja näkyä voimakkaana reaktiona. On myös mahdollista ettei ihosi vielä (esim. nuoren iän vuoksi) vielä tarvitse niin tehokkaita tuotteita.

Huijausteho!?

Valitettavasti tätä ”tuntuvaa teho-ilmiötä” käytetään myös hyväksi. Joskus miellämme, että tuote on tehokas, kun se oikein kunnolla tuntuu ja kihelmöi. Osa kosmetiikan valmistajista hyödyntääkin tätä eräiden ainesosien aiheuttamaa kihelmöivää tuntua tehokkuuden mielikuvan luomiseksi. 

Kuluttaja onkin usein aikamoisessa ristitulessa kosmetiikan mielikuvamarkkinoinnissa. 

Vuodenajallakin on merkitystä

Iho on usein kuivempi ja herkempi talvella. Kesällä ilman kosteuspitoisuus helpottaa myös ärsytysoireita. Tosin kesällä siitepölyallergiat voitat myös aiheuttaa ihon herkistymistä, jolloin uusi kosteusvoide saattaa saada väärän diagnoosin. 

Miten sitten tietää varmasti onko tuote sopiva vai ei? 

Parasta on antaa ihonhoidon asiantuntijan analysoida ihosi ja sen tarpeet. Sopivia tuotteita löytyy, kun uskallat jatkaa kokeilua. Punoituksen ja kihelmöinnin pitäisi lakata, kun ihon pinta paranee. Jos näin ei käy tai ihosi kutiaa voimakkasti, saat turvotusta tai paukamia, niin silloin saat päätellä olevasi allerginen jollekin tuotteen ainesosista. 

Uudet tuotteet voit myös testata käsivartesi sisäpintaan. Iho on siellä erilainen kuin kasvoissa, mutta jos iho reagoi jo siinä, niin kasvoille tuotetta ei kannata ajatella laittavansa. Kotitestaus on kuitenkin aina vain suuntaa antava, ja todelliset allergiatestit on hyvä säästää lääkärikäynnille.

Se onko tuote sopiva ihollesi, selviää yleensä 1-1,5kk:n käytön jälkeen. Tällöin ihosi on uusiutunut kokonaan alusta loppuun ja sinun pitäisi nähdä ja tuntea muutoksia. Jos muutoksia ei ole, niin muista kiinnittää huomio tällöin sisäiseen ihonhoitoon. Ruokavalio, liikunta, hormoonit ja stressi aiheuttavat ihoomme ominaisuuksia joita ei voiteilla voi hoitaa. Ihommehan kasvaa sisältäpäin! Silloin on turha syyttää kosmetiikkaa.

Älä luovuta!

Kosmetiikka on täällä parantamassa niin ihoamme kuin elämänlaatuamme. Jos olet luopunut jostain tuotesarjasta yli 5 vuotta sitten, niin laadukkaat sarjat ovat tässä välissä uudistuneet, kehittyneet ja muuttuneet niin, että voit huoletta taas ottaa jotain sieltä kokeeksi.

Aina on mahdollista, että hyväksi tuntemasi tuote ei enää jonkin ajan päästä tunnukaan sopivalta. Ihosi tarpeet ovat tällöin muuttuneen. Tuotteiden testailun myötä löydät omat mieltymykset. Ihoasi hoitamalla opit tunnistamaan itse ihosi tarpeet. Käymällä kosmetologilla saat vinkkejä ihonhoitoosi.

Myös ihosi pitäisi olla muuttunut viidessä vuodessa. Ehkä se ei enää ole niin herkkä? Ja jos edelleen on, niin ehkä haluat muuttaa tilanteen? Nauti ihonhoidostasi ja itsestäsi huolehtimisesta! Hemmottele itseäsi myös kasvohoidoissa. 

Maailma on täynnä sopivaa kosmetiikkaa. Saatat löytää omat luottotuotteesi yllättävistä paikoista.

Jos haluat ohjausta, valitse Ihonhoito konsultaatio tai Biodroga MD kasvohoito, joka on suunniteltu nimenomaan kaikille herkkiksille. Näin saat selville onko ihosi todella herkkä tai lääkärin konsultaation tarpeessa? Tsekkaa hoidon sisältö palvelulistaltani!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *