Ups! Auringonsuojat piti laittaa jo!

Aurinko tuli. Kesä tuli. Menitkö heti ulos? Lököilit auringossa imien kehosi täyteen tuota lämmittävää, virkistävää ilonsädettä? Kunnes illalla tunnet kivan kihelmöivän tunteen sekä näet punakan ihon helahduksen. Sait liikaa UV-säteilyä. Vai laitoitko aurinkosuojaa ja silti näin kävi? Sait liikaa UV-säteilyä. Ilmeistyikö ihollesi pigmenttiläiskiä? Sait liikaa UV-säteilyä jo vuosia sitten…

Aurinkosuoja tulee laittaa iholle 20minuuttia ennen ulos menoa, jotta suoja-aineet pääsevät imeytymään sarveiskerrokseen. Mikäli hikoilet, niin suojaa pitää lisätä päivän aikana. Jos taas olet vaalea ja rusketut heikosti, niin suojaa pitää lisätä. Jos taivas on pilvinen, niin aurinkosuojaa tarvitsee silti, koska ohut pilvikerros päästää vielä 90% säteistä maan pinnalle. Vain paksu pilvikerros ehkäisee UV-säteiden pääsyn maan pinnalle.

Valitse aurinkokautena auringonsuoja-aine, jossa on suoja UVB-säteille ja UVA-säteille. UVB säteet aiheuttavat punoitusta ja tekevät polttavan vaikutuksen. UVA säteet aiheuttavat ihon paksuuntumista ja vanhenemista. Auringonsuoja-aineesta kannattaa siis tarkistaa suojakerroin (SK tai SPF) sekä maininta hoitavista öljyistä, vitamiineista tai antioksidanteista. Suojakerroin nimittäin kertoo kuinka vahvasti tuote suojaa UVB:ltä ja öljyt, vitamiinit ja antioksidantit suojaavat UVA:lta. Kasvoille paras valinta on 25-50SK ja vartalolle 20-40SK.

UV-indeksiä on hyvä seurata keväällä kesän kynnyksellä. Indeksi kertoo kuinka voimakasta säteily on, ja onko suojautuminen tarpeen. Ensimmäiset aurinkoiset päivät saattavat tuntua ihanilta, koska kiire aurinkoon pitkän pimeän talven jälkeen on suuri. Tämä on kuitenkin hetki, jolloin iho ei vielä ole valmis säteilyyn ja voi hetkessä vaurioitua. Ilmatieteenlaitoksen sivuilta löytyy UV-indeksistä tiedotteet ja voit hakea Suomen alueen säteilytiedot, joko Sodankylän tai Helsingin havaintoasemalta. Jos UV-indeksi on yli 3, niin on tarpeen suojautua. Säteily on kesäisin yleensä klo.10-17 välillä voimakkain. Alla olevassa kuvassa tämän päivän UV-indeksi ja ennuste.

Auringossa ihosi toimii juuri oikein. Se punoittaa, kun se haluaa varoittaa sinua vaarasta. Ihon ruskettuminen kertoo, että luonnollinen suojauksesi on aktivoitunut. Iho palaa, kun säteilyannostusta on tullut liikaa. Ihosi muistaa säteilyn yliannostukset, useat punoitukset ja palamisen. Pigmenttimuutokset tulevat usein yllättäen jonain aurinkokautena ensimmäisten auringonsäteiden myötä. Ja ne kertovat, että ihosi valmistautuu suojelemaan solujasi liialta säteilyltä, koska UV-säteilyn yläraja kohdallasi on aikoja sitten ylitetty. Ihoasi kannattaa siis auttaa sen suojautumisprosessissa käyttämällä tukena aurinkosuojaa. Voit myös valmistaa ihoasi aurinkokauteen huolehtimalla ihon pinnan kuntoon oikeilla ihonhoitorutiineilla ja syömällä runsaasti E-vitamiinia ja välttämättömiä rasvahappoja (mm.kasviöljyjä, siemeniä, pähkinöitä) sekä beetakaroteeni-pitoisia kasviksia (mm.paprika ja porkkana). Näin ihosi on vahva ja valmis säteilyä vastaan! Mene alussa maltillisesti ulos ensimmäisinä aurinkopäivinä.

Seuraavassa postauksessa kerronkin suositukseni miten ihoa kannattaisi aurinkokautena hoitaa. Piipahda myös liikkeessämme Rovaniemen Hiuspisteellä hankkimassa aurinkosuojatuotteesi. Sitten vain toivottamaan kesä tervetulleeksi!

2 Replies to “Ups! Auringonsuojat piti laittaa jo!”

 1. Hei,
  Miten neuvoisit vanhempaa ladya punaamaan huulensa?
  Vaikka tarkoitus on ”värittää” huulet, niin kohta huomaat koko alaleuan nenään saakka olevan huulipunan peitossa.

  1. Hei Pirkko,

   tämä on ongelma monesti nuoremmillakin leideillä. Lähtisin huulimeikissä kiinnittämään huomion ensin huultenrajauskynään, koska se ehkäisee huulipunaa karkailemasta. Jos kädentaito tai rajoittunut lähinäkö häiritsee rajausta, niin kannattaa valita läpinäkyvä (transparent) huultenrajauskynä. Silloin ei haittaa vaikka rajaa vahingossa yli, koska silti sama karkailuesto on toiminnassa. Levitä sitten huulipuna. Transparent huultenrajauksia löytyy ainakin ArtDecon sarjasta, Kicks Beautylta sekä Dermosililtä.

   Niille joilla käden tarkkuus on edelleen hyvä niin, värilisellä rajauskynällä voi värittää vaikka koko huulet, niin pysyy varmasti. Tämän päälle voi toki vielä sipaista huulipunaa.

   Varman päälle ajatteleva leidi varmistaa huulipunan pysyvyyden kiinnityslakalla. Tällaisia ovat esim. Makeup Storen Lipstick Sealer ja ArtDecon Magic Fix.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *